Marea problemă a ambalării

Marea problemă a ambalării

Postat de paula
25 ianuarie 2021 | Diverse

Ambalajele de plastic reprezintă 80% din tot ce trebuie aruncat în casa mea.

Nu știu cum e la voi, dar la noi în Prahova se reciclează doar de 2-3 ani, pe 3 categorii: plastic/metal, hârtie/carton și sticlă.

Pentru materia organică, care ar putea fi compostată, nu există soluții implementate pentru volumul mare din orașe. Doar in Bihor am aflat ca ar exista stație de compostare http://ecobihor.ro – bravo lor.
Cei care stau la țară pot să își facă singuri stație de compostare la capătul grădinii de vegetale, dar puțini o fac.
Iarbă tăiată din curte, resturile de vegetale, frunzele de toamnă sunt probleme tratate separat pentru care se găsesc soluții aiurea, cum ar fi arderea lor și poluarea mediului.

Stațiile de reciclare existente cam peste tot acum m-au făcut să cred că mergem înainte, că progresăm, dar pașii făcuți sunt mici și rari. 

Nu ajungem departe prea curând. Nevoile și dorințele noastre se modifică în ritm accelerat față de progresele făcute în domeniu. Vrem să trăim mai bine cât mai repede, acum, dacă se poate, nu undeva departe în viitor.

Ca business în domeniul alimentar, trimit produsele spre clienți ambalate.
Încerc să minimizez ambalajul, să îl aleg inteligent, cât mai ‘verde’ și la un preț decent, încât cumpărătorul final să nu ajungă să plătească mai mult pe cutie decât pe conținut și să aibă un munte de plastic.
Nu este suficient. 

Fiecare dintre noi poate alege să facă astăzi un pic mai mult decât ieri pe acest subiect.
Astăzi eu iau această decizie: până pe 28 februarie 2021 voi avea disponibil online o secțiune în care puteti comanda fara ambalaj.

Pachetele vor avea produsele ambalate în pungă de hârtie (biodegradabilă, reciclabilă) – exact așa cum le puteți ține voi acasă, după ce le primiți. Informația necesară legata de produsele comandate o veți primi printată pe hârtie: nume produs, ingrediente, alergeni, gramaj. 

Informații despre ambalaj

Reciclabil = materialul folosit poate fi convertit în ceva nou. Materialul nu trece prin gropile de gunoi înainte de a fi folosit. Sticlă, metalul și aluminiul au număr nelimitat de reciclări, alte materiale sunt cu număr limitat de reciclări

Recilarea hârtiei este destul de clară pentru toți, dar la plastic este complicat întrucât există șapte tipuri diferite de plastic.

Biodegradabil = materialul este descompus în mod natural de către microorganisme în anumite condiții de temperatura și umiditate. Timpul necesar descompunerii diferă de la material la material. De exemplu coajă de portocală se descompune în 6 luni, cotorul de măr în 2 luni iar coajă de fistic în câțiva ani

Compostabil = materialul este natural (din amidon, fibre de palmier etc) și se descompune complet, fără a produce reziduuri toxice. Materialele care pot fi compostate acasă sunt marcate specific ‘home composting’, restul se referă la compostare în stații de compostare,.

Bioplastic – materialul este natural, din plante în loc de petroleum și sunt considerate mai prietenoase cu mediul pentru că producția lor necesită o utilizare redusă de combustibili și generează mai puține gaze cu efect de seră. Unele sunt făcute din materiale cum ar fi coji de cartofi și astfel este promovată reciclarea unor materii.
Din păcate nu toate bio-plasticele sunt biodegradabile, dar sunt reciclabile. 

Fiecare categorie are beneficii și limitări, dar e mai mult decât împachetarea standard actuală.