Arborele de cacao

Arborele de cacao

Postat de paula
20 ianuarie 2017 | Cacao

Arborele de cacao creste in padurile tropicale de ses, unde nu are sezoane sau altitudine, aproape exclusiv in jurul ecuatorului pana la 10 maxim 20 grade latitudine daca zona nu este inalta, nu are musoni sau seceta.
Are nevoie de temperaturi constante de-a lungul anului intre 21C si 38C, niciodata sub 15C, si multa apa intre 100 si 250cm de ploiae, bine distribuita pe tot parcursul anului.
Nu este un arbore inalt, are doar 4-8 m inaltime, incepe sa faca fructe dupa 3-5 ani si va continua pentru urmatorii 25 ani.

Florile lui (si fructele) cresc direct pe trunchi sau pe ramuri, sunt produse de-a lungul anului, astfel ca arborele are fructe si flori in acelasi timp. Florile se deschid in zori de zi si stau deschise doar o singura zi. Daca nu sunt polenizare in ziua in care sunt deschise, se desprind si cad a doua zi.

Doar 10% din florile arborelui de cacao ajung sa fie polenizate iar din acestea doar 2% vor ajunge sa produca fructul de cacao.

Dureaza intre 5 si 8 luni ca floarea sa ajunga fruct si inca o luna pana se coace fructul. Fructele de cacao sunt culese doar cand sunt coapte.

Culegerea fructelor este dificila pentru ca fructele sunt foarte aproape de trunchi pe o codita scurta si groasa, care necesita a fi taiata. Trunchiul  este extrem de sensibil, daca atingi pernuta din care se fac florile ea nu va mai produce flori pentru cativa ani dupa, iar daca atingi cu cutitul de taiere trunchiul copacului il expui la boli.

Se cunosc aproximatv 20 de varietati de arbore de cacao. Dintre acestea doar 3 sunt folosite pentru productia de ciocolata.

  • Forastero este arborele cel mai comun, reprezinta 80 – 90% din toata productia de boabe de cacao. Forastero produce multe fructe si e rezistent la boli.
    Boabele lui de cacao nu sunt clasificate ‘de calitate superioara’ si sunt folosite pentru a fi amestecate cu boabele de cacao superioare care sunt in cantitati mai mici. Aroma boabelor Forastero este parfumata, fructata, amaruie, medie ca intensitate.
  • Crillo  este cultivat in cantitati mici in zonele in care arborele este nativ, mai ales in Venezuela – este considerat ‘elita’. Produce boabe de cacao de calitate superioara, este printre cei mai rari arbori si cautat, are o productie mica iar arborele este fragil. Doar 5-10% din toata productia de boabe de cacao provine de la Crillo. Ciocolata facuta cu boabe de cacao Crillo are un gust cremos si puternic, o aroma dulce, aproape ca nu are amareala si este delicat.
  • Trinitario, care este aproape exclusiv cultivat in Antila este un hibrid al celorlalte doua varietati. Reprezinta cam 10-15% din toata productia de boabe de cacao si are o rezistenta mai buna decat Crillo. Produce o calitate foarte buna de boabe, ciocolata din acestea e fructata si un pic acida.

Daca ar fi sa gusti cele trei tipuri in paralel, ele au gusturi si arome extrem de diferite.

Pe piata de boabe de cacao se face distinctie intre 2 categorii mari: ‘fina’ sau ‘aromata’ iar a doua este ‘vrac’ sau ‘obisnuita’. Ca regual generala boabele de cacao de la Criollo si Tinitario sunt considerate ‘fine’, dar exista si exceptii in cateva cazuri. Arborii Nacional in Ecuador care sunt de tip Forastero produc cacao ‘fin’, dupa cum in Camerun exista arbori Trinitario care produc calitate ‘obisnuita’.
In America de sud, de unde arborele este nativ, gasim cel mai mare numar de specii, desi acum tarile care produc cantitatile cele mai mari de cacao sunt Coasta de fildes 41%, Ghana 13%, Indonezia 11% urmate de Brazilia, Camerun, Ecuador, Madagascar, Nigeria, Sri Lanka, Venezuela.
Multe tari cultiva acum cacao:  Columbia, Congo/Zaire, Costa Rica, Cuba, Dominican Republic, Fiji, Gabon, Grenada, Haiti, Jamaica, Malaysia, south central Mexico, Panama, Papua New Guinea, Peru, Philippines, Sau Tome, Sierra Leone, Togo, Trinidad and Western Samoa.

Comenteaza