Ghid de degustare a ciocolatei

Ghid de degustare a ciocolatei

Postat de paula
19 ianuarie 2017 | Ciocolata - degustare

Degustarea – fie ca e ciocolata, vin sau mancaruri fine – decurge dupa aceleasi principii, care trebuie sa fie simple si sa urmeze un curs firesc al simturilor si al informatiei aflate despre ceea ce degusti.

Fructul de cacao

Fructul de cacao

Sursa oricarui tip de ciocolata sunt boabele de cacao, care sunt extrase din fructul de cacao. Acesta fruct de 15-25 cm, cu o coaja tare, de 2-3cm grosime este colorat de la verde, rosu si purpuriu, pana la portocaliu si galben cand este mai copt, el contine in jur de 30-40 boabe de cacao care stau in interiorul fructului protejate intr-o substanta alba, buretoasa-mucilaginoasa numita ‘baba’.
Boabele de cacao, in jur de 1-2.5cm, sunt destul de moi, au culori de la alb – care sunt rare si considerate de o valoare mai mare, pana la lavanda-pal, purpuriu si maro.
Sunt cateva lucruri extrem de interesante despre fructele de cacao si planta, dar vom vorbi despre asta cu o alta ocazie.

Boabele de cacao sunt afectate de zona in care sunt cultivate: temperatura, soare, ploaie, mineralele din sol, altitudine, dar si de prelucrarea pe care o primesc dupa cules, motiv pentru care aromele de ciocolata din boabe de cacao din zone diferite vor fi si ele diferite.

Ciocolata de ‘origine unica’ inseamna ca ciocolata este facuta din boabe de cacao care provin din aceeasi tara sau regiune.

Ciocolata ‘fair-trade’ inseamna ca fermierii care cultiva/prelucreaza cacao primesc o plata adecvata pentru munca lor. Un concept similar este ‘equi-trade’.

Degustarea

 • e bine sa o faci in prima parte a zilei, cand simturile noaste inca nu sunt afectate de alte evenimente senzoriale.
 • este de preferat sa nu fie dupa o masa. Daca este dupa masa, ia o felie de mar sau o bucatica de paine. Ajuta la eliminarea aromelor preexistente.
 • nu degusta ciocolata dupca consum de cafea, sampanie sau inghetata pentru ca acestea iti influenteaza perceptia asupra gustului
 • cand gusti mai multe tipuri de ciocolata bea un pic de apa minerala intre degustari si porneste de la procentele mai mici de cacao spre cele mari, pentru ca si intensitatea gustului creste
 • pentru a degusta ciocolata ia o bucata destul de mare, de cel putin 10 grame. In timp ce ciocolata se topeste in gura, nu o tine pe loc. Plimba ciocolata prin toata gura.
 • nu te grabi, pe masura ce ciocolata se topeste vei descoperi arome diferite.
 • ciocolata trebuie degustata si consumata la temperatura camerei. Daca a fost pastrata la rece las-o 2 ore sa ajunga la temperatura mediului inainte de a o degusta.
 • miroase ciocolata – la pasul asta descoperi aroma ciocolatei
 • rupe ciocolata si ar trebui sa auzi o pocnitura clara iar in marginile rupte sa vezi ca ciocolata este fina, nu rugoasa
 • gusta bucata de ciocolata, da-i timp sa se topeasca, o plimbi in gura – usor, vei simti cum aromele trec de la un nivel la alturl, de la un gust la altul. Cand toata ciocolata s-a topit vei simti aromele de dupa, care nu dispar imediat – gustul rezidual.
 • poti sau nu sa mesteci ciocolata in timpul degustarii – eu prefer sa nu – iar daca o faci nu o mesteca de mai mult de 2-3 ori. Untul de cacao are nevoie de un pic de timp sa se topeasca si atunci aromele vor fi simtite in toata spendoarea lor.

Cum a fost? A mirosit bine? A avut un gust usor sau greu? A avut textura fina, cremoasa sau grunjoasa? A avut o tenta acida sau nu? A fost astringenta sau nu? Ce gust a ramas dupa ce toata ciocolata s-a topit? A durat un pic pana gustul de dupa a disparut sau a disparut destul de repede? Gustul a fost matasos, uniform, fara granulozitati? Ai simtit ca gura a fost acoperita de grasimile placute si aromate sau ti sa parut uscata si grunjoasa?
Nu poate sa iti place un singur tip de ciocolata. Gusturile difera radical, chiar si la acelasi procent de masa de cacao. Nu alege tot timpul acelasi produs.  Ofera-ti experiente noi, creeaza-ti oportunitati de gust.

Comenteaza