Degustarea – fie ca e ciocolata, vin sau mancaruri fine – decurge dupa aceleasi principii, care trebuie sa fie simple si sa urmeze un curs firesc al simturilor si al informatiei aflate despre ceea ce degusti.
Sursa oricarui tip de ciocolata sunt boabele de cacao, care sunt extrase din fructul de cacao. Acesta fruct de 15-25 cm, cu o coaja tare, de 2-3cm grosime este colorat de la verde, rosu si purpuriu, pana la portocaliu si galben cand este mai copt, el contine in jur de 30-40 boabe de cacao care stau in interiorul fructului protejate intr-o substanta alba, buretoasa-mucilaginoasa numita ‘baba’.
Boabele de cacao, in jur de 1-2.5cm, sunt destul de moi, au culori de la alb – care sunt rare si considerate de o valoare mai mare, pana la lavanda-pal, purpuriu si maro.
Sunt cateva lucruri extrem de interesante despre fructele de cacao si planta, dar vom vorbi despre asta cu o alta ocazie.
Boabele de cacao sunt afectate de zona in care sunt cultivate: temperatura, soare, ploaie, mineralele din sol, altitudine, dar si de prelucrarea pe care o primesc dupa cules, motiv pentru care aromele de ciocolata din boabe de cacao din zone diferite vor fi si ele diferite.
Ciocolata de ‘origine unica’ inseamna ca ciocolata este facuta din boabe de cacao care provin din aceeasi tara sau regiune.
Ciocolata ‘fair-trade’ inseamna ca fermierii care cultiva/prelucreaza cacao primesc o plata adecvata pentru munca lor. Un concept similar este ‘equi-trade’.
Degustarea
Cum a fost? A mirosit bine? A avut un gust usor sau greu? A avut textura fina, cremoasa sau grunjoasa? A avut o tenta acida sau nu? A fost astringenta sau nu? Ce gust a ramas dupa ce toata ciocolata s-a topit? A durat un pic pana gustul de dupa a disparut sau a disparut destul de repede? Gustul a fost matasos, uniform, fara granulozitati? Ai simtit ca gura a fost acoperita de grasimile placute si aromate sau ti sa parut uscata si grunjoasa?
Nu poate sa iti place un singur tip de ciocolata. Gusturile difera radical, chiar si la acelasi procent de masa de cacao. Nu alege tot timpul acelasi produs. Ofera-ti experiente noi, creeaza-ti oportunitati de gust.