Cum recunosti o ciocolata buna?

Cum recunosti o ciocolata buna?

Postat de paula
18 ianuarie 2017 | Ciocolata - calitate

Ciocolata este ca o persoana pe care o iubesti dar este capricioasa, nabadaioasa, se zbate,  da din maini si din picioare  dar totusi nu poti trai fara ea.

De ce capricioasa?

Pentru ca: nu ii place la prea frig sau prea cald, nu ii place la umed, nu ii place in soare sau in lumina, nu agreeaza mirosuri in jur si nici trecerea brusca de la o temperatura la alta.. Toate comorile ei ascunse vor fi dezvaluite doar daca te porti bine cu ea si ii dai ce ii trebuie..

Cand incerci sa lucrezi cu ea si o topesti arata minunat, onctuos, are o culoare superba, esti fericit si mandru de tine dar minute mai tarziu se inareste intr-o bucata amorfa, fara luciu si cu pete mate. Ea are 6 forme diferite de cristale, din care doar unul numit Beta sau Forma V este forma care o face sa arate asa cum stim noi ciocolata: neteda, lucioasa, tare, cu aspect pofticios.

Sunt atat de multe elemente uimitoare la boabele de cacao!

Daca ar fi sa aleg un singur element ar fi ca untul de cacao se topeste exact la temperatura corpului uman, ceea ce face ca ciocolata sa se topeasca in gura si sa ne dea acea senzatie de cremozitate. Ce sanse!

Cand gusti o ciocolata buna iti implici toate simturile:

  • mai intai o vezi: trebuie sa aiba luciu, culoare uniforma, fara pete. Daca este abita sau patata inseamna ca a fost pastrata in conditii improprii – prea frig, prea cald, prea umed sau soc termic
  • apoi o atingi: trebuie sa fie ferma, solida. Cand iei o bucatica in mana trebuie sa inceapa sa se topeasca destul de repede (cam 20 sec). Daca nu e ferma si seamana a plastilina inseamna ca are alte grasimi vegetale pe langa sau care chiar inlocuiesc total untul de cacao, care este scump. Daca nu se topeste in mana, inseamna ca este de proasta calitate (zahar si grasimi cu aroma de ciocolata – nu este ciocolata adevarata)
  • cand o mirosi: trebuie sa aiba un miros aromat. Cand o atingi pentru cateva secunde si o mirosi din nou mirosul trebuie sa fie mai persistent, intens de cacao.
  • ce auzi cand o rupi: trebuie sa auzi un pocnet clar si puternic. O ciocolata buna si bine temperata (subiect pentru alta zi) nu se poate rupe usor, e ca si cum se opune ruperii. Daca nu produce sunet la rupere este ori de o calitate proasta, ori a stat in caldura prea mare sau nu a fost bine temperata.
  • ce gust trebuie sa aiba: matasos, sa simti ca iti invadeaza toata gura ca o crema aromata. Nu trebuie sa fie nisipoasa iar gustul va ramane pentru un timp, nu dispare imediat. Experienta de a gusta o ciocolata de buna calitate este fantastica: aromele sunt complexe, bogate, cu o mare variatie in functie de provenienta boabelor de cacao si modul de prelucrare.

Ciocoalta este complexa, are mai multe arome decat vinul rosu, ceea ce e uimitor.
In urmatoarea postare voi face un ghid al degustarii de ciocolata.

 

Comenteaza