Blog

Postat depaula | 17 februarie 2017| Ciocolata - lucreaza cu ea

De ce temperam ciocolata? Temperarea ciocolatei a devenit un subiect mult discutat. De ce? Pentru ca o ciocolata temperata este o ciocolata frumoasa, lucioasa, satinata, care arata apetisant si care este mai rezistenta la caldura si umiditate decat o ciocolata netemperata. Ce este temperarea? Este incalzirea, racirea si din nou incalzirea usoara a ciocolatei intr-un...

Citeste
Postat depaula | 02 februarie 2017| Cacao

Pudra de cacao fina si aromata cu care suntem obisnuiti in Europa este pudra de cacao alcalinizata, numita de unii si ‘olandeza’. Care este diferenta intre cea naturala si alcalinizata? Pudra de cacao este in mod natural acidica, cu un pH in jur de 5 comparativ cu 7-8 la cea alcalinizata (7 fiind pH-ul neutru)....

Citeste
Postat depaula | 27 ianuarie 2017| Ciocolata - productie

Pana ajungem sa savuram o bucatica de ciocolata este nevoie de multa munca, pricepere si perseverenta din partea celor implicati. Asa decurg lucrurile: Fermentarea – pulpa din fructul de cacao cu tot cu boabe e scoasa si lasata la fermentat pentru 5-8 zile. Fie in gramezi, fie in lazi de lemn sau cosuri speciale, acoperite...

Citeste
Postat depaula | 25 ianuarie 2017| Ciocolata - calitate

28% 34% 56% 70% 80% 99% pare doar o scurta informatie pe ambalaj. Dar ce inseamna exact acest procent pe tablete de ciocolata? Este un indicator de calitate – mai buna sau nu? de categorie – neagra, cu lapte sau alba? de gust – mai putin sau mai mult dulce? Ca sa intelegem, trebuie sa...

Citeste
Postat depaula | 20 ianuarie 2017| Cacao

Arborele de cacao creste in padurile tropicale de ses, unde nu are sezoane sau altitudine, aproape exclusiv in jurul ecuatorului pana la 10 maxim 20 grade latitudine daca zona nu este inalta, nu are musoni sau seceta. Are nevoie de temperaturi constante de-a lungul anului intre 21C si 38C, niciodata sub 15C, si multa apa...

Citeste
Postat depaula | 20 ianuarie 2017| Ciocolata - pastrare

Ai patit sa desfaci o tableta de ciocolata din ambalaj dornic sa te bucuri de ea si sa o savurezi pe indelate doar ca sa descoperi cu mare dezamagire ca nu arata lucios, frumos si apetisant ci albita toata sau cu pete? Desi ar parea ca ciocolata nu mai este buna, ea de fapt este...

Citeste
Postat depaula | 19 ianuarie 2017| Ciocolata - degustare

Degustarea – fie ca e ciocolata, vin sau mancaruri fine – decurge dupa aceleasi principii, care trebuie sa fie simple si sa urmeze un curs firesc al simturilor si al informatiei aflate despre ceea ce degusti. Fructul de cacao Sursa oricarui tip de ciocolata sunt boabele de cacao, care sunt extrase din fructul de cacao....

Citeste
Postat depaula | 18 ianuarie 2017| Ciocolata - calitate

Ciocolata este ca o persoana pe care o iubesti dar este capricioasa, nabadaioasa, se zbate,  da din maini si din picioare  dar totusi nu poti trai fara ea. De ce capricioasa? Pentru ca: nu ii place la prea frig sau prea cald, nu ii place la umed, nu ii place in soare sau in lumina,...

Citeste